3 Jun

Fluefiske av ørret

Ørreten eller aure, som den også kalles, er en laksefisk. Artsnavnet er Salmo Trutta. Fisken er meget populær som matfisk, og mange fluefiskere tar sikte på å fange ørret. Andre vanlige fangstmetoder er sluk eller garn, og på større innsjøer kan man dorge og trolle etter ørreten. Det hvor det er tillat kan man også otre etter ørret.

En naturlig europeisk fisk

Fly fishing for troutØrreten stammer fra Europa og Lilleasia, men den er blitt spredd til store deler av verden ved hjelp av mennesker. Også i Norge er fisken blitt plantet i innlandet. Mennesker hjalp fisken med å komme seg forbi strie elver og over høye fosser, slik at den i dag også finnes i de mest isolerte delene av det norske høyfjellet. Mest sannsynlig har ørret blitt satt ut på denne måten siden steinalderen. Fisken er også blitt innført i store deler av den nye verden, hvor europeere slo seg ned. I dag overlever forskjellige underarter av ørret i de fleste delene av verden. Britene spredte fisken i Imperiet, fra India, til Ny Seeland og Sør-Afrika. I USA og i Canada er ørreten også utbredt.

En genetisk polymorph

Ørreten er meget genetisk variert, noe som betyr at fenotypen av fisken lett tilpasses omgivelsene. Det er derfor vanskelig å skille mellom arter og raser av ørret, og eksemplarer som kun er tilpasset omgivelsene, siden fisk fra samme rase kan se veldig forskjellige ut. En god sammenlikning er kanskje pelsen til katter, hvor farven ikke går i arv. Man må forestille seg at de fenotypene som ikke er tilpasset omgivelsen fortsatt fødes, men at de dør lettere, og at de derfor ikke oppdages.

Populær blant fluefiskere

Ørretene er populær blant fluefiskere fordi det er en veldig tilgjengelig fisk. Samtidig er fluefiske etter ørret en meget morsom kamp. Ørreten er meget sprelsk, og den kan yte mye motstand for den uerfarne fiskeren, selv om fisken er ganske liten.